Wiadomo nie od dziś, że okres jesienno zimowej słoty to czas przeziębień grypy i infekcji. Wirusy i bakterie mają ułatwione zadania z powodu wychłodzenia i osłabienia organizmu. Nie jesteśmy jednak całkowicie bezradni. Są naturalne metody dzięki którym możemy wzmocnić odporność organizmu na wirusy i bakterie.
Już w 1950 roku – przeprowadzone zostały eksperymenty, które sprawdzały niszczące działanie pewnych składników miąższu aloesowego
na wirusy, bakterie i grzyby. Rezultaty okazały się na tyle pomyślne,
że
zachęciły badaczy do zintensyfikowania badań dotyczących
antybakteryjnych właściwości aloesu. Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute dowiódł, że spożywanie miąższu z aloesu
poprawia trawienie, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę
perystaltyki jelit, przeciwdziała infekcjom grzybiczym, uzupełnia
niedobory szczepów bakterii trawiennych, łagodzi zapalenia, nadkwaśność,
a co najważniejsze nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.